Hardsolderen

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

Voordat we gaan hardsolderen beginnen we met de voorbereiding. We bereiden ons voor door de buis aan de binnenzijde te ontbramen. Ontbramen is het verwijderen van onregelmatigheden en scherpe stukjes uit metaal die ontstaan zijn door de buis door te snijden. Vervolgens zuiveren we de koperen leiding op met staalwol of schuurpapier en we zorgen ervoor dat er geen deeltjes in de buis kunnen terecht komen. We sluiten de stikstofdoorstroming aan en tot slot gaan we hardsolderen.
 
Na onze voorbereiding sluiten we de lasbrander aan die aangesloten staat op een acetyleenfles met rode kraag en een zuurstoffles met een witte kraag. Tussen de leidingen en de flessen zit er een anti terugslagklep die verhindert dat de gassen of een vlam kunnen terugslaan naar de flessen. Vlak na de flessen zit een reduceerventiel die de hoge druk op de flessen vermindert naar een lagere werkdruk. Het naregelen van de druk gebeurt met kraantjes op de lasbrander zelf. We hanteren hierbij een vuistregel dat we de acetyleen afregelen op 0,3 à 0,5 bar en de zuurstof op een 10 x hogere druk, dus 3 à 5 bar. We regelen vervolgens de werkdruk en ontsteken dan de las vlam. Belangrijk hierbij is dat we eerst de zuurstof openzetten en pas dan de acetyleen, anders ontstaan er rond dwarrelende roetvlokken. 
 
Hardsolderen doen we met een continue stikstofdoorstroming. Door het gebruik van stikstof, wordt inwendige corrosie van het koper vermeden. Om de verbinding correct te verhitten moeten we ofwel een neutrale vlam of een licht carburerende vlam hebben. De leiding moet op de juiste plaats verwarmd worden om het toevoegmateriaal daar te krijgen. We beschermen de hittegevoelige componenten van de installatie tijdens het solderen door vochtige doeken errond te leggen. Daarmee vermijden we inwendige verbranding of smelten van bepaalde onderdelen. Door een hardsoldeer met een hoger zilverpercentage te gebruiken, hebben we een lagere smelttemperatuur.
 
Als we klaar zijn met solderen doven we de vlam op de correcte manier door eerst de acetyleen dicht te draaien en pas dan de zuurstof dicht te draaien. 
 
Omdat we werken met een vlam, is veiligheid van groot belang. Om veilig te werken worden er voordat we hardsolderen kleine blusmiddelen voorzien voor moest het mislopen. We verzekeren onszelf met een goede ventilatie en door al het brandbaar materiaal uit de directe omgeving te verwijderen. We gebruiken dan ook geen aansteker door het ontploffingsgevaar, maar een vuursteen om de vlam te ontsteken. Als we binnen werken kunnen we eventueel gebruik maken van een afzuiginstallatie. Onszelf beschermen we door vuurvaste kledij en handschoenen te dragen.
 
 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.