De Wijnpers (prov. Onderwijs Vlaams-Brabant) – Koel- en warmtetechnieken

De vakantie is volop aan de gang maar wij denken alvast aan het nieuwe school- en academiejaar. Voor studenten die nog twijfelen over hun studiekeuze, plaatsen we graag koeltechnische opleidingen in de kijker. Koeltechniek is immers een reuze interessant vak met heel wat mogelijkheden. Je mag je de hele vakantie lang verwachten aan nieuwsbrieven waarin we wekelijks één of meerdere opleidingen voorstellen. Stuk voor stuk boeiende opleidingen waarin jij/je student zich niet zal vervelen.  
 
Ben je op zoek naar een interessant studierichting met toekomst, dan is de opleiding secundair onderwijs “Koel- en warmtetechnieken” zeker iets voor jou. Het is een praktijkgerichte wetenschapsrichting met de nadruk op projectmatig werken om de praktische competenties te behalen. Je verwerft tijdens de lessen koeling, verwarming en toegepaste fysica een brede theoretische kennis, waarna je deze toegepast leert gebruiken op de nieuwste apparatuur en technologie. Koel- en warmtetechnieken is de richting van de toekomst waar bewust omgaan met energie en de implementatie van hernieuwbare energie centraal staat! 
 
Tijdens deze opleiding behaal je volgende attesten die broodnodig zijn op de arbeidsmarkt: 
- VCA attest 
- CERGA attest 
- Technicus gasvormige brandstoffen G1 en de verwarmingsaudit 
- Certificaat vakbekwaamheid in de koeltechniek categorie 1 
 
Deze secundaire opleiding (5e en 6e jaar) is geschikt voor leerlingen die in een 4e jaar secundair elektrotechnieken hebben gedaan of een aanverwante opleiding. De opleiding start op 1 september 2024 en loopt tot 30 juni 2025. 
 
Na de opleiding kan je aan de slag in de koel- en warmtetechnieken. Leerlingen die de vaardigheden verworven hebben, zijn een gewild profiel op de arbeidsmarkt binnen het HVAC - domein waar ze aan de slag kunnen als erkend technicus. Omwille van hun brede vorming is er voor hen in heel wat bedrijven ook plaats als onderhoudstechnicus, verantwoordelijke technicus van een onderhoudsploeg of operator van automatische stuursystemen. 
 
Je kan er ook voor kiezen om verder te studeren. Logische keuzes na deze opleiding zijn de 2-jarige graduaatsopleidingen of de 3-jarige professionele bacheloropleidingen: Hernieuwbare energiesystemen, HVAC-systemen, Onderhoudstechnieken, Onderhoudstechnologie, Klimatisering, Elektromechanica en Elektronica. 
 
De kosten voor de opleiding bedragen ongeveer 400 euro bovenop de schoolfactuur.  
 
Alle info over de opleiding vind je op www.dewijnpers.be. Meer info? Neem gerust contact op via kevin.theys@vlaamsbrabant.be of 0485/39 62 48. 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.