De verschillende opstellingen van een installatie

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

 
Er zijn vier hoofdcomponenten aan een koelinstallatie. De eerste hiervan is de compressor. De tweede de condensor. De derde het expansieorgaan. De vierde de verdamper. Dit zijn de basiscomponenten die je terugvindt in een installatie. Bij elke installatie moet wel apart bekeken worden waar deze componenten zich bevinden. 
 
Naast deze vier hoofdcomponenten hebben we vaak ook nog een vloeistofvat, een kijkglas, een filterdroger en bijhorende beveilingsapparatuur, dit gaat dan over druk en temperatuurbeveiligingen. 
 
Het is belangrijk om de gevaren en risico’s te kennen van de verschillende componenten tijdens het werken aan een installatie. Het grootste gevaar blijkt hier vaak het koelmiddel zelf te zijn, omdat dit koelmiddel namelijk kan ontsnappen, maar ook de bijhorende drukken die voor elke koelmiddel anders zijn. Zeker bij gevaarlijke koudemiddelen zoals bijvoorbeeld propaan, isobutaan, R32, Ammoniak of CO2 moet ervoor gezorgd worden dat het koelmiddel zich niet kan vermengen met de omgevingslucht zodat er geen brand, verstikking of nog erger, een ontploffing kan ontstaan. 
 
Dit is zeker het geval als het om brandbare koudemiddelen gaat maar vooral omdat alle koudemiddelen de zuurstof verdringen en er verstikking kan optreden. 
 
 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.