Het correct plaatsen van een installatie

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

Voor het correct plaatsen van een koelinstallatie kiezen we eerst de juiste installatieplaats. Een juiste plaats kiezen is belangrijk omdat verschillende aspecten de plaatsing negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan wisselende weersomstandigheden en vermijd plaatsen waar vandalisme kan voorkomen. Hiernaast zijn de esthetische afwerking en de eisen van de klant ook belangrijk. Tot slot moeten we ervoor zorgen dat de installatie onderhoudsvriendelijk is. Dat wil zeggen dat je bij een probleem of onderhoud nog steeds vlot aan de installatie moet kunnen om de nodige werken uit te voeren.
 
Als we de juiste plaats gekozen hebben moeten we de verschillende componenten en leidingen van de installatie correct installeren. Zo plaatsen we een olietrap in de leidingen om te voorkomen dat de olie terugloopt bij het stilvallen van de installatie.
 
Voor de bevestiging van de installatie tegen de wand moeten we steeds het juiste materiaal kiezen. Welk materiaal dit is hangt af van het soort wand waar we mee werken en het doel van de ruimte. De wand kan gemaakt zijn van materialen zoals hout, steen, beton, gyproc of staal. Hierbij moeten we ook vaststellen of er extra gevaar is voor corrosie. We weten dat dit gevaar aanwezig is als het omgevingsklimaat vochtig of agressief is.
 
Afhankelijk van de wand kan je bepalen welke pluggen of bouten je gebruikt. We gebruiken ook silicone, draad rivetten, ankers en montagerails.
 
Voor het bevestigen van de installatie tekenen we af waar de bouten en pluggen gaan komen. Dit controleren we altijd met een waterpas om zeker te zijn dat we recht aan het werken zijn. Iets belangrijk om rekening mee te houden is ervoor zorgen dat de aftekening niet meer zichtbaar is na het plaatsen van het toestel. Je aftekening mag daarom niet groter zijn dan het toestel zelf.
 
De volgende stap is het juiste gereedschap gebruiken bij het boren in de muur of de dakdoorvoer. Bij een dakdoorvoer of muurdoorvoer wordt een diamantkernboor gebruikt. Die doorvoer wordt achteraf waterdicht gemaakt. Met welk materiaal we dit waterdicht maken hangt af van het materiaal van de dakbedekking. EPDM daken worden met speciale lijm dicht gemaakt terwijl een bitumen dak het best terug met een brander wordt dicht gebrand. 
 
Veiligheid is een belangrijk gegeven in het hele proces van het plaatsen van een koelinstallatie en het omgaan met deze materialen. We letten daarom op het correct gebruik van machines, veilig werken op hoogte en het correct en veilig uitvoeren van elektrische aansluitingen. Voor de start van de werkzaamheden controleren we de werkomstandigheden op veiligheid via een LMRA (een laatste minuut risico-analyse).
 

 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.