Het opsporen van een lek

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

We vermoeden dat een installatie een lek heeft als een van de volgende dingen gebeurt. Wanneer het detectiesysteem aangeeft dat er een lek is. Wanneer er abnormaliteiten worden geconstateerd zoals trillingen, ijsvorming, corrosie, een oliespoor, of schade aan de componenten. Wanneer er mechanische schade is aan drukschakelaars, manometers of sensoren. Wanneer de werkingsparameters wijzen op een afwijking. Er zijn dus heel veel redenen waarom een lek kan ontstaan.
 
De te controleren onderdelen bij het vermoeden van een lek zijn de volgende: de verbindingsstukken, de dichtingen, koppelstukken, aansluitwartels en de delen van het systeem die onderhevig zijn aan trillingen.
 
We kunnen een lek opsporen door de directe of indirecte lekzoekmethode. Bij een directe methode gebruiken we een elektronische lekzoeker en lekzoekspray om het lek te lokaliseren. Als de spray niet schuimt, is er geen lek. Bij de indirecte methode gaan we de werkingsparameters op ervaring analyseren. Van daaruit beslissen we of er mogelijks een lek zou kunnen zijn. We kunnen ook het kijkglas inspecteren en zien of er daar voldoende koelmiddel aanwezig is. 
 
Om een lek te vast te stellen zijn nog heel wat andere mogelijkheden. Zo kunnen we een druktest uitvoeren. Dat is een sterktetest die aantoont of een leiding sterk genoeg is en of die lekdicht is. We kunnen droge stikstof gebruiken en de verbindingen afzepen. Bij een installatie met koelmiddelvulling kunnen we het lekdetectietoestel gebruiken. Bij CO2 installaties gebruiken we een CO2 meter. Of we gebruiken een vacuüm test. Hierbij wordt bij het bereiken van een bepaald vacuüm het vacuümproces gestopt en wordt er gekeken of het vacuüm kan aangehouden worden. Als er een lek is zal dit niet lukken. Deze indirecte methodes geven uitsluitsel of er al dan niet een lek is, maar om de plaats van het lek op te sporen zal je de directe zoekmethode moeten gebruiken.
 
Voor de veiligheid is het belangrijk dat je steeds weet welk koelmiddel in de installatie aanwezig is. Zo kan je de gepaste maatregelen en voorzorgen nemen voor gevaren die kunnen ontstaan bij het verlies of contact van dat specifieke koelmiddel.
 
 

Test jezelf

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.