Materialenkennis

 

Bekijk het filmpje hieronder. Wil je meer informatie, lees dan zeker ook de tekst hieronder en klik door naar de informatiepagina's.
Klaar? Test je zelf aan de hand van de quiz, helemaal onderaan de pagina. 
 

 

Meer informatie

Als koeltechnieker kom je met veel verschillende materialen in aanraking. In dit filmpje leggen we enkele basismaterialen uit waar iedere koeltechieker mee aan de slag gaat.
 
Als eerste gaan we het hebben over verschillende buismaterialen: staal, PVC, koper, aluminium of inox. Inox en / of stalen buizen worden gebruikt in installaties met ammoniak of CO2 als koelmiddel. Buizen van koper, worden meestal gebruikt in installaties met synthetische koelmiddelen.
 
Deze buizen bevestigen we door middel van beugels of kabelgoten. Beugels zijn soms reeds voorzien van isolatiemateriaal, zodat de leiding in de beugel automatisch geïsoleerd wordt en de isolatie niet platgeduwd kan worden door zijn eigen gewicht.
 
Isolatie is een belangrijk aspect voor een koeltechnieker. De isolatie moet dampdicht zijn, om lekken tegen te gaan, en dampdicht geplaatst worden om condensvorming tussen de isolatie en de leiding tegen te gaan. Indien de isolatie niet dampdicht is, kan dit op lange termijn door aantasting ook condens aan de buitenzijde van de isolatie veroorzaken en zorgen voor bevriezing aan de binnenzijde van de isolatie.
 
Om componenten en installaties te bevestigen gebruiken we bevestigingsmateriaal zoals beugels, pluggen en schroeven. De beugel wordt bevestigd met schroeven, en in de muur geplaatst met pluggen. Welke pluggen je gebruikt is afhankelijk van het soort muur waartegen we de installatie bevestigen.
 
Om de buizen op het juiste formaat te krijgen gebruiken we een buizensnijder. Met een ontbramer verwijderen we steeds de inwendige braam die ontstaat bij het doorsnijden. We letten er hierbij op dat de braam die we wegnemen niet in de buis kan terecht komen. De buizensnijder wordt vooral voor koper gebruikt. PVC buizen die we gebruiken om elektrische leidingen door te voeren worden met een andere soort buizensnijder of met een zaag gesneden. Stalen buizen worden met een slijpschijf met correcte schijf (die geschikt is voor metaal) doorgeslepen. 
 
Koeltechniek is van oorsprong grotendeels Amerikaans waardoor de maatgeving Engels is geworden. De duim, die inch genoemd wordt in het Engels, is een lengtemaat die ongeveer gelijk is aan de breedte van een duim, 2,54 cm. Een halve duim is 1,27 cm. Koeltechniekers gebruiken deze lengtemaat om verschillende buismaterialen te meten. Zo worden stalen en koperen buizen in duim weergegeven. Inox en PVC buizen worden dan weer in millimeter aangegeven. Ook schroefverbindingen worden eveneens met duimse maten aangegeven. 
 
Veilig werken is een van de belangrijkste aspecten van het werk van een koeltechnieker. Het is belangrijk om de juiste PBM te gebruiken. Dit zijn de veiligheidsbril, handschoenen, stofmasker, veiligheidsschoenen en kledij met lange mouwen. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te respecteren naar gelang het werk dat moet uitgevoerd worden of het materiaal dat gebruikt wordt. 
 

 

Test jezelf

 

 


* U moet ingelogd zijn om bestanden te kunnen downloaden. Maak nieuwe account aan.